
Vikingen – ingen handelsmann
Folk fra nord hadde drevet fredelig handel med det øvrige Europa lenge før 793. Fisk, skinn og jern gikk ene veien. Hjem kom de med våpen, gull og edelstener, keramikk og finere klesvarer. Etter hvert ble mynter av gull eller sølv benyttet som byttemiddel. Vikingene som angrep klosteret ved Lindisfarne 8. juni 793 var ikke ute etter å kjøpe og selge. I mer enn 200 år skulle folk fra nord herje på store deler av kontinentet og legge under seg øyene nord for Skottland. Helt til Island, Grønland og Amerika seilte de.
Så tidlig som mot slutten av 500-tallet begynte flokker av fredløse menn å røve fra sine egne; norske langs kysten av Vestlandet, danske i Viken og svenske langs Østersjøen. Etter hvert som kongemakten bygget seg opp i de skandinaviske landene på 7- og 800-tallet møtte røverne mer og mer motstand. Da søkte vikingene lykken i andre land.
Samtidige annaler og senere krøniker levner vikingene liten ære. Disse ble gjerne skrevet av kristenhetens egne. Hordene var talløse, brutaliteten ubeskrivelig. Selv kvinner og barn ble slaktet. At kildene overdriver er sannsynlig, at sannheten var en helt annen er tvilsomt. Sagaene legger ikke skjul på at de første vikinger var bygdas desiderte bøller.
Vikingen som tapper og edel helt dukker først opp på 1800-tallet. Sverige, Danmark og Norge lå slagne og bankerotte etter Napoleonskrigene. Landene måtte gjenreises og man grep til en mulig heltemodig fortid. Hele perioden fra 800 til 1050 fikk betegnelsen Vikingtiden selv om utferdene i løpet av disse 250 årene er sammensatte.
Dagens historikere skiller gjerne ut fire faser. De første raidene ble utført av en mindre flokk, kanskje med ett eller to skip. De ulike gruppene er ikke koordinert med hverandre. Senere kommer mer organiserte og større flåter som seiler opp de store elvene, går fra båtene og rykker inn over land. Disse kjempet ofte mot andre lands hærer. Rundt 860 inntar de for eksempel Orleans og Paris.
Den første halvdelen av 900-tallet er en slags konsolideringsfase. Normnnerne slår seg ned for vinteren, bygger byer og lager lover. Dette er en relativt rolig koloniseringstid. Gange-Rolv blir hertug av Normandie, mens danske vikinger sørger for at England deles i to. I Irland og Irskesjøen hersker norske vikinger, med Dublin som hovedbase. I øst bygger svenske vikinger riker i Russland.
Mot slutten av 900 og et stykke ut på 1000-tallet opptrer en siste fase. Nå kommer nordiske konger på banen: Olav Tryggvason og Olav Haraldsson, Harald Blåtann, Svend Tjugeskjegg og Knud den mektige. Med store hærer prøver disse å invadere særlig England og Frankrike. Det hele ender med slaget ved Hastings i 1066.
Ordet viking kan komme av det norrøne ordet vig som betyr kamp eller strid. Mest sannsynlig stammer betegnelsen fra ordet vikingr som er betegnelsen på en som holder seg borte hjemmefra, altså en som er lyst fredløs. Ordet viking ble sjelden brukt av ofrene. Betegnelsen viking passer derfor best på de sjørøverne som herjet store deler av den vestlige verden fra rundt 780 til et stykke ut på 900-tallet. Ferdene i det nordlige Atlanterhavet minner mest om kolonisering, men både Eirik Raude og Leiv Eriksson startet sin karriere som sjørøvere lenger sør.
Årsakene til ”suksessen” ligger i ny teknikk og innenrikspolitiske forhold, men også i forholdene i de landene de røver. Både Norge og Danmark hadde dyktige håndverkere som kunne bygge skip. Disse var lette, stakk ikke særlig dypt og både rorkult, kjøl og seilføring gjorde dem raske og lette å manøvrere. Slik kunne vikingen satse på å overraske.
Kanskje viktigst er likevel det faktum at ”mulighet gjør tyv”. Med utviklingen av kristendommen i Europa ble det viktigere og viktigere for adel og kongemakt å vise sin begeistring ved å bygge opp og gi store verdier til klostre og kirker. Det var ikke bare klosteret på Lindisfarne som eide gull og sølv.
Sentralmakten i England og på kontinentet var svak, særlig etter at den frankiske keiseren Karl den store døde i 840. England fikk sin Alfred, i 871, men hans rike omfattet først og fremst det sørvestlige England. I øst og nord hersket dansker og nordmenn. Maurerne hadde lukket Middelhavet og gitt frankere i søt og vest nok å stri med.
Bare på et område var de gamle vikinger sanne selgere. Fra første stund fant de gode markeder for fangne treller. Vikingene solgte billig arbeidskraft, vakre kvinner i alle aldre, og ikke minst unge gutter. Markedene og de mer eller mindre lugubre behovene var store, den gang som nå?