
Hovedbanen Kristiania – Eidsvoll
et vellykket prøveprosjekt
Hovedbanen mellom Kristiania og Eidsvoll åpnet 1.9.1854. Sverige fikk sin første jernbane to år senere. Begge land kom altså sent i gang. Men mens våre naboer i øst bygget jernbane etter en samlet plan og i statlig regi, valgte Norge en løsning som forutsatte et lokalt initiativ og med bidrag av privat, kommunal og statlig kapital. I 1890 hadde Sverige mer enn 8000 km bane, Norge knappe 1600 km. Vår eneste stambane var Kristiania - Trondheim, over Røros.
I Norge var skepsisen stor mot at Staten skulle ta opp lån i utlandet. Mange lurte også på om der fantes tilstrekkelig etterspørsel til at jernbane kunne drives lønnsomt. Hovedbanen ble likevel et lønnsomt prosjekt. Kostnadene ble ikke høyere enn forventet og etterspørselen ble større, både i antall passasjerer og i omfang av gods.
Utgangspunktet var tømmer som skulle fraktes fra Mjøsa og Øyeren til Kristiania. Etterspørselen etter norsk tømmer hadde eksplodert etter Napoleonskrigene. Langs Strømsveien, fra sagene ved Øyeren til utskipningen i Kristiania, kunne opp til 2000 hester være i sving samtidig. Veien var på den tiden en av Skandinavias mest trafikkerte. Dette skapte ikke bare køer og konflikter, men også mangel på trekkdyr i landbruket. Også langs Mjøsveien, som forbandt Mjøsa med Kristiania, var det stor trafikk.
Trengselen førte til at mye tømmer gikk videre ned Glomma med utskiping fra Sarpsborg/Fredrikstad. Trelasthandlere i hovedstaden så med uro på denne konkurransen fra Østfold. Mer tid i vann ga tømmer med dårligere kvalitet, noe som kunne skade norsk omdømme i utlandet.
De mest sparevillige ville nøye seg med å bygge en bane fra Øyeren til Kristiania. Men en bane til Mjøsas sørende, med dampskip videre, ville knytte hele landsdelen sammen. I krisetider var det viktig å knytte Norges korn- og potetkammer til byene langs Oslofjorden. Banen ville få et omland på rundt 270 000 mennesker, nær 1/5 av landets befolkning.
På denne tiden var det dyrt og omstendelig å reise i Norge. Vår eneste diligence gikk mellom Kristiania og Drammen og tok 5 timer en vei. Langs kysten gikk det enklere. I 1846 ble det åpnet en dampskipsrute fra Kristiania til Kiel. Med denne ville en norsk jernbane bli knyttet til kontinentet.
Det var en selvfølge at jernbanebygging skulle skje etter statlig konsesjon. Den første søknaden kom fra England i 1845, men initiativet var norsk. Samme år satte regjeringen ned en kommisjon som skulle se på ulike muligheter. Holdningen var klar; bygging skulle ikke skje over statsbudsjettet. Prosjektet måtte finansieres gjennom salg av aksjer. Tre forutsetninger ble fremsatt og senere lovfestet; tollfrihet for anleggsmidler og garanti mot konkurranse i 50 år. Takstene skulle godkjennes av Staten.
Engelskmennene maktet ikke å reise nok kapital, verken i 1846 eller to år senere. Sosial uro og økonomiske krisetider i årene rundt 1848 var en viktig årsak. Jernbanekommisjonen ville ha Staten inn og foreslo en delt løsning, men britene forlangte preferanseaksjer for sine 2/3, med 8 prosent garantert utbytte mot 4 prosent for den norske 1/3. Stortinget behandlet saken i 1848, men flertallet sa nei.
I 1850 kom spørsmålet opp igjen. Særlig var interessen stor i Kristiania, som forpliktet seg til å bidra. Briter og nordmenn skulle nå dele regningen på 450 000 pund likt. Britenes krav til avkastning ble redusert til 5 prosent mot 4 prosent for de norske aksjene.
Stortinget vedtok bygging i mars 1851 etter tre dagers debatt. I august begynte anleggsarbeidet. Tre år senere sto banen ferdig. Samferdselsmodernistene så toget som et redskap for økonomisk utvikling både innenfor landbruket og i industrien. Jernbanen ble også sett på som en kulturell inspirator som skulle knytte landet sammen og spre kultur og ideer til ”hver en bygd”.
Mindretallet på Stortinget hadde ikke vært mot å bygge Hovedbanen, men mot utenlandsk innblandning. I ettertid ble det hevdet at engelskmennene hadde bygget billig og puttet sparte penger i egen lomme. Norske forhandlere med Ole Jacob Broch i spissen mente at de stort sett hadde fått medhold i sine krav overfor engelskmennene.
Allerede i 1857 ble tre nye prosjekter vedtatt; Hamar – Grundset, Kongsvingerbanen og Trondheim – Støren. Her hadde Staten full styring. Da og senere manglet likevel en nasjonal plan samtidig som alle prosjekter skulle gjøres avhengig av et lokalt initiativ. De norske stambanene ble derfor sluttført sent; Bergensbanen i 1909, Dovrebanen i 1921, Sørlandsbanen i 1944 og Nordlandsbanen til Bodø i 1962.