
Bergensbanen
– lokaltog eller forbindelse mellom vest og øst
Året var 1958. Nordnes bataljon skulle på jubileumstur til Danmark. Vi var kledd i mørkeblå uniformer og ikke helt hvite skjorter. Lokomotivet fyrte med kull, vinduene i vognen sto åpne og vi hadde nettopp kjørt gjennom en tunnel. I 1964 var dette problemet over. Elektrifiseringen av Bergensbanen hadde tatt 10 år med start i 1954. Den siste strekningen var fra Voss til Upsete.
I en artikkel i Bergensposten 24. august 1871 fremmet forstmann Hans Andreas Tanberg Gløersen forslag om tog mellom Bergen og Kristiania. Gløersen hadde studert i Tyskland og var særlig imponert over de første togene gjennom Alpene. Forbindelsen mellom Frankrike og Italia ble åpnet allerede i 1871. Gløersen var imponert over de lange tunnelene som overvant høye fjell og store snømengder. I Bergen tente folk på ideen. Byen ville bli knyttet til innlandet, både områdene rundt Voss og i Hallingdal. En jernbane ville styrke Bergen som handelsknutepunkt, både nasjonalt og internasjonalt.
Året etter gikk jernbanedirektør Pihl over fjellet sammen med to ingeniører, Ihlen og Blix. Disse var enige om at prosjektet kunne gjennomføres. Prisanslaget lå på 22 millioner kroner (*60 gir dagens pris). Konjunkturene tidlig på 1870-tallet var gode. Likevel måtte prosjektet gjennomføres i små skritt. Kaptein Lars Hille var sentral og foretok flere turer til fjells. I 1873 la han frem et forslag om tog mellom Bergen og Voss. Prisen ble anslått til 5,2 mill.kr. med 41 tunneler på til sammen 7 km.
Vossebanen ble vedtatt av Stortinget i 1875. Vestlandets folk slo seg sammen med representantene fra Vestfold. Disse fikk Jarlsbergbanen mellom Drammen og Skien. Peter Jebsen fra Bergen var en viktig pådriver. Hans interesse lå i Arna og Dale fabrikker. Arbeidet med linjen startet i 1876. Det skulle ta 7 år. 52 tunneler ble sprengt. I snitt jobbet 1250 mann på strekningen. De totale kostnadene kom til å bli 10 mill.kr. 20. mai 1883 åpnet banen. Bergen stasjon lå den gang innerst ved Lille Lungegårdsvann. I 1913 kom dagens stasjon i bruk.
Langs banen opplevde man stor økonomisk vekst. Viktigst var kanskje ny bosetting langs toglinjen sør for Bergen, i nåværende Fana. Ser vi på passasjerstatistikken for de første årene utgjorde trafikken mellom Bergen og Nesttun 88 prosent av all trafikk mellom Bergen og Voss. I 1887 gikk det to tog daglig til Voss, 7 til Nesttun. I alt var det 19 stasjoner på linjen. Bare mellom Bergen og Nesttun stoppet toget 4 steder; Solheimsviken (Kronstad etter 1913), Fjøsanger, Hop og Minde. Ellers var viktige stasjoner Arne, Vaksdal og Dale.
På 1880-tallet opplevde landet økonomiske nedgangstider. I 1883 hadde 11 000 mann lagt et skinnenett på 1562 km. Over knappe 30 år hadde landet investert rundt 120 millioner kroner i jernbanenettet. 33 forslag til nye linjer forelå, men myndighetene ønsket en skikkelig plan for en eventuell videreføring.
Landets første jernbaneplan kom i 1886. En ny jernbanekomité ble opprettet i 1890 og nå ble Bergensbanen gitt høy prioritet. Roterende snøploger ble tatt i bruk i USA i 1893. Snøoverbygg og kraftigere lokomotiver ga også nye muligheter. 1. mars 1894 vedtok Stortinget å forlenge Vossebanen til Taugevatn ved Finse. Tog mellom Egersund og Flekkefjord ble gitt i bytte mot et stykke Bergensbane. Første tog fra Bergen ankom Kristiania om kvelden 25. november 1909. Særlig tok arbeidet med den mer enn 5 km lange Gravehalstunnelen tid. I alt fikk banen 178 tunneler med en samlet lengde på 36 km. Det ble også bygget flere anleggsveier, bla fra Voss til Upsete og fra Flåm til Myrdal og Haugastøl.
Mange har sittet i snøstorm over høyfjellet og spist kokt laks med agurksalat. Spisevogn var med fra starten. 6-7 personer sørget for koking og servering. Fire-retters middag kostet i starten kr 2,50, en normal dagslønn for en banearbeider. I 1937 kostet det 25 kroner å reise fra Bergen til Oslo på 3.kl. Det utgjorde den gang 2 dagslønner.
I mellomkrigstiden var stasjonene rundt Bergen fortsatt de viktigste. Banens største var Nesttun, fulgt av Minde, Fjøsanger, Hop og Kronstad. I 1920 reiste nær 700 000 fra en av disse stasjonene, nær 2000 per dag. 20 tog trafikkerte strekningen mellom Bergen og Nesttun. Etter nedgang rundt 1930 økte trafikken på hele strekningen og nå begynte turisttrafikken på sommeren og påsketrafikken til fjells å gjøre seg gjeldende.
Etter andre verdenskrig opplevde Bergensbanen igjen kraftig vekst, men bare for en kort periode. Særlig tok bussen og etter hvert bilen over i lokaltrafikken. Med åpningen av Flesland i 1956 ble flyet en konkurrent over fjellet. I 1964 ble Ulrikstunnelen mellom Bergen og Arna åpnet. Året etter gikk det siste lokaltoget mellom Bergen og Nesttun.